Ak, jēziņ… šo zelta mantu gatavojiet TIKAI tad, ja būs ēdāji vai arī ir dzelzs raksturs, jo apstāties un neēst ir ārkārtīgi grūti…
Sākās viss ar to, ka vēlējos pamēģināt taisīt šokolādes fondantu. Bet to, ka man nav atbilstošas formiņas, sapratu tikai tad, kad biju jau sākusi kult un kausēt. Nu neko – tā es tiku pie kēksa. Tomēr šo kēksu lieliski var padarīt par fondantu – nākamreiz noteikti pa vidu ielikšu neizkusušus šokolādes gabaliņus pirms cepšanas. Visādi citādi – šis kēkss ir kaut kas dievīgs… Nu nopietni!
Ko vajag?
-100g melnās šokolādes (pirku tirgū sveramo. Pārdevēja dievojās, ka tur neesot cukura. Man tomēr šķiet, ka ir gan)
-3 ēdamkarotes kakao
-150 ml kefīra
-3 ēdamkarotes ar kaudzi turku zirņu miltu
-3 olas
-40g sviests (var pievienot arī 80g, ja gribas treknāku garšu)
-saldinātāji, ja ir vēlme pēc tādiem. Man neprasās, neesmu hipersaldu lietu cienītāja ( ja neskaita sulīgi dievīgi saldas zemenes un ķiršus) Tiem, kuri pieraduši pie saldām kūkām gan noteikti ieteicams pielikt arī cukuru.
Kā vajag?
-Ūdens peldē kausējam 100g šokolādes kluci kopā ar sviestu. Nākamreiz pamēģināšu uztaisīt bez sviesta.
-Paralēli atdalu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus sakuļu kafijas taisāmajā traukā (šeit jau biju šo triku izmantojusi – https://aannija.wordpress.com/2013/08/01/buberts-jeb-ka-vel-var-sakult-olas-baltumu/ bet vispār, protams, kul kā gribi, ka tik baltums stingrs)
-Kad šokolāde un sviests izkusuši, pievienoju 3 ēdamkarotes miltu un kakao. Masa izveidojas bieza un ķepīga. Pievienoju 150 ml kefīra un sakultus olu dzeltenumus.
-Kad masa sakulta, kārtīgi samaisīta, iecilāju olu baltumus. Tos nedrīkst iekult masā, bet gan kārtīgi iemaisīt – lēni un mierīgi.
-Lejam traukā un liekam cepties uz 30 min ~190 grādos.
-Priecājamies par rezultātu. Jēziņ, cik grēcīgi gardi!
*Domāju interesanti varētu būt iecept iekšā jau iepriekš minētos veselos šokolādes gabaliņus vai, piemēram, banānu. To noteikti nākošreiz. 🙂 Pasniegt var ar saldējumu, vaniļas mērci vai vienkārši tāpat.
**olu baltumu tiešām vajag iemaisīt kārtīgi, citādi var gadīties, ka kēkss šur tur garšos pēc ceptas olas. 🙂
Vai varu mēğināt izmantot kukurūzas miltus?
PatīkPatīk
domāju, ka noteikti var 🙂
PatīkPatīk
Kur var nopirkt zirņu miltus? Vai parastajā lielveikalā tādi vispār ir?
PatīkPatīk
Jā, ir gan lielajos Rimi, gan Maximās 🙂 Par citiem veikaliem gan negribu samelot.
PatīkPatīk
Jau sen gribēju uztaisīt, šodien beidzot dabūju visas sastāvdaļas un uztaisīju, pat cukuru drusku pieliku. Diemžēl nevienam negaršoja, bērni spļāva ārā, vīrs teica, ka ne visai, bet gan jau apēdīs.
PatīkPatīk
Varētu būt ka vaina specifiskajā turku zirņu garšā. Tas kā kuram 🙂 īpaši ja pierasts tikai pie kviešu miltu izstrādājumiem.
PatīkPatīk