Ziniet, šī atkal ir viena no tām lietām, uz kuru skatījos ar skepsi. Jā, šī nav vairs hiper oriģināla recepte, bet par spīti tam tā netiek plaši izmantota (vismaz es nezinu nevienu, kurš mājās sev vai ciemiņiem to gatavo). Bet ziniet ko? Velti! Tiešām forša alternatīva, ko likt uz maizītes vai ar ko vienkārši panašķēties. To, vai šo recepti saukt par biešu pesto, krēmu vai pastēti ir jūsu darīšana, bet es pieturēšos pie tā, kā to visbiežāk dēvē tīmeklī.
Izmantot to var, liekot uz rupjmaizes, ar krekerīšiem vai, piemēram, izmantojot kā mērci priekš spageti. Iespējams ļoti plaši variēt ar recepti, padarot to “kreptīgāku”, piemēram, pievienojot vairāk riekstus vai eļļaināku, pievienojot vairāk olīveļļas, kas spēcīgāk atgādinās oriģinālā pesto konsistenci.
Lielais bonuss šīm pesto ir tāds, ka tas ir ĻOTI ātri pagatavojams (īpaši, ja ir gatavas vārītas bietes), tam ir maz sastāvdaļu un tas ir ļooooti veselīgs. Tas derēs arī vegāniem, tas ir bez glutēna un bez laktozes.
Kas nepieciešams? (Porcija 2 bagātīgi apziestām Ķelmēnu rupjmaizes šķēlēm)
-130g vārīta biete
-1-2 ķiploka daivas (man garšo asāks, tāpēc liku 2)
-šķipsna sāls (ja garša par pliekanu, jāpieliek vēl šķipsna 🙂 )
-3 ēdamkarotes citrona sula
-Mandeles vai Indijas rieksti (10gab), ja gribas neitrālāku garšu, savukārt valrieksti (5 gab), ja gribas izteiktāku, rūgtenāku garšu.
-3 ēdamkarotes olīveļļas (extra virgin)
-papildus iespējams variēt, pievienojot medu, mājās gatavotu majonēzi, koriandru, pētersīļus, vai, piemēram, Parmezāna sieru/rauga pārslas.
Kas jādara?
-Ieliek sagrieztu bieti un pārējās sastāvdaļas blenderī un maļ līdz vienmērīgai konsistencei. Ja gribas šķidrāku un viendabīgāku, pievieno vēl mazliet olīveļļu. Gatavs aptuveni 2 minūšu laikā.
Man kaut kā šķiet, ka ir robeža, aiz kuras šādas lietas vairs nevarētu saukt par pesto. Biešu putra, biezenis, pasta varbūt, bet nu ne jau pesto.
Es vispār gribētu pieturēties pie tā, ka pesto primāri jāsatur baziliks, bet nu vēl varētu pieļaut pesto, kas izmanto citus riekstus, vai citu sieru, vai citu eļļu, vai sliktākajā gadījumā, citu garšaugu. Dārzeņu purē ir jau pārāk tālu no tā visa.
PatīkPatīk
Ja analizē vārdu “pesto”, tad, jā, bet par pesto tagad ne tikai Latvijā, bet arī ārpus pieņemts saukt produktus, kas ir tālu no klasiskā. Arī no bietēm darinātie “biezeņi” tiek saukti par pesto ārzemju saitos. Nesaku, ka tur slēpjas visa patiesība, bet, lietojot vārdu pesto, noteikti uzreiz ir skaidrs, kur to likt un ar ko kopā lietot. 😉
PatīkPatīk