Man novembris vienmēr saistās ar svētkiem. Jā, novembrī ir ne tikai Lāčplēša diena un Latvijas dzimšanas diena, bet tas ir arī manas dzimšanas dienas mēnesis. Godīgi sakot, iespējams pat 11.novembris manī raisa vairāk un siltākas emocijas kā astoņpadsmitais – šķiet svecīšu nolikšanā jūtama liela vienotība, sirsnīgums un cerība, ka mūsu zemei viss būs labi un vēl labāk. Un tā patiesi domāju un ticu arī es. No sirds.
Kā jau svētkos mēdz notikt, ir jāliek galdā kāds našķis un ideāli, ja tas ir tematisks – tātad šajā gadījumā latvisks! Šie svētki nav nekāds izņēmums, tāpēc tapa Latvijas svētku trifele. Gluži tā pat kā Halovīnos – tematiska, vienkārša un ļoti garšīga. Jā, kā jau trifele – mazliet grēcīga, taču ir iespējams to pielāgot savām vēlmēm pēc sirds patikas. Es piedāvāšu tikai vienu no variantiem.
Par pamatu šai trifelei ir tik latviskā rudzu rīvmaize un dzērveņu sukādes. Šī trifele ir kā cieņas izrādījums latviskajam rupjmaizes kārtojumam – kādam garšo ļoti, kādam ne tik ļoti, bet visdrīzāk šis ir tas gadījums, kad šokolāde vieno un liks atzīt trifeli par labu esam ik viena gaumei. 🙂 Sastāvdaļas patiesi ir maz un pavisam vienkāršas, tāpēc ar to grūtībām nevajadzētu būt.
Ko vajag?
Trifeļu masai:
-100g dzērveņu sukāžu
– 100 g rudzu rīvmaize
-200g baltā šokolāde
-100g saldais krējums 35% vai kokosriekstu piens
Trifeļu glazēšanai:
-300g tumšās šokolādes
Dekorēšanai:
-Nelieli sukāžu gabaliņi
Kas jādara?
1) Sablenderē sukādes;
2) Uzvāra saldo krējumu;
3) Karsto krējumu vai kokospienu pārlej šokolādei. Ja nepieciešams, piepalīdz tai izkust, trauku turot karsta ūdens peldē;
4) Pieber rīvmaizi;
5) Šokolādes/rīvmaizes masu pievieno sukādēm un atstāj uz nakti istabas temperatūrā. Ja tik ilgi nav vēlmes gaidīt, tad var likt ārā vai ledusskapī un ik pa laikam pārbaudīt, vai masa jau ir sacietējusi tā, lai to veidotu;
6) Veido trifeļu bumbiņas, 🙂 Pēc tam tās jāatstāj nedaudz “atpūsties” līdz nākamajai dienai, jeb steidzīgākie – ledusskapī;
7) Ņem tumšo šokolādi – 200 g izkausē karsta ūdens peldē un tad pievieno atlikušos 100 g.
8) Šokolādes trauku izņem no ūdens (temperēšanas process) un maisot izkausē. Kad visa šokolāde izkususi, tā ir gatava trifeļu glazēšanai.
9) Pa vienai gatavās bumbiņas liek šokolādē, ar dakšu izņem, “nosit” pret bļodas malu lieko šokolādi un liek uz cepampapīra sastingt;
10) Ja vēlas dekorē ar tām pašām sukādēm.
*Procesa laikā šokolāde sacietēs, tāpēc ik pa laikam tā atkal jāievieto karsta ūdens peldē, bet ne ilgāk, kā uz minūti.
**Ja šokolāde būs notemperēta nepareizi, konfektes var būt nedaudz baltas – tas nekas, garšīgas būs tik un tā 🙂 Lai veicas! Pats galvenais – baudiet procesu, tad rezultātam būs īstā vērtība.
Recepte tapusi sadarbībā ar CAPS! šokolādes manufaktūru. Vieta, kura katru brīnišķīgo mirkli spēj ietērpt garšās un pārvērst par brīnišķīgu trifeli vai trifeļu izlasi. Ja ir slinkums taisīt trifeles, bet gribas tādas pašas – bez konservantiem un citām E vielām, tad CAPS! noteikti ir laba izvēle.